We gaan een jaar rondzwerven en gaan in dat jaar een zogenaamd "Rondje Atlantic" doen. Met de heersende winden en stromingen mee naar de Caribean en weer terug!


Grotere kaart weergeven

Het Kanaal
Vanuit Nederland zakken we via België af naar Bretange. Hier zitten we vooral nog in de zuid-westen wind, dus veel kruisen! In het Kanaal is een flink getijden verschil, waar we een beetje handig gebruik van moeten maken.
Golf van Biskaje
Vanaf Brest (Frankrijk) de oversteek van de Golf van Biskaje naar Noord-Spanje. Volgens de verhalen is dit een spannende overtocht vanwege de golven en depressies. De golven vanaf de oceaan hebben hier vrij spel en ontmoeten het continentale plat, waardoor er een flinke zeegang staat. Ook de depressies komen vanaf de oceaan, dus we zullen goed de weerberichten moeten volgen voordat we de sprong wagen. We willen deze oversteek eind augustus of begin september gemaakt hebben, omdat daarna de kans op herfst-depressies alleen maar toeneemt...
Spanje/Portugal
Daarna zakken we de Noord-Spaanse en Portugese kust af. In principe staat hier een Noordenwind, vanwege het Azoren-hoog (rechtsom draaiend) en het Iberische lage druk gebied. Wind mee dus! Porto en Lissabon zijn mooie steden en de Algarve is heerlijk vakantie vieren.
Marokko en de Canarische Eilanden
Eind oktober/begin november verlaten we Europa. Vanaf Zuid-Spanje naar  Marokko en daarna de Canarische Eilanden. Deze overtochten zijn veel korter dan die naar Madeira en je kunt ook nog een Marokko aandoen. Een fantastisch land waar we een mooie tocht het binnenland in maken.
Op de Canarische Eilanden blijven we niet al te lang. Beetje bijkomen van de reis door Marokko, voorraden inslaan voor de overtochten en lekker chillen op deze vakantie eilanden.
Kaapverdische Eilanden
Na de Canarische steken we over naar de Kaapverdische Eilanden. Dit is het eerste en enige stukje Afrika dat we op onze reis aandoen. Het lijkt nogal een omweg, via de Kaap Verden naar Suriname, maar in de praktijk moet je toch eerst afzakken richting de Kaap Verden alvorens de oceaan echt over te gaan steken. Dit is omdat hier de Noordoost passaat begint.
De oversteek
Als de orkanen een beetje weg zijn (omdat het zeewater dan te koud wordt kunnen ze niet meer ontstaan vanaf eind november), beginnen we aan de langste oversteek: bijna 2000 zeemijl tussen Mindelo en Paramaribo! Hier zullen we wel een week of twee over doen.
Suriname
Erg benieuwd zijn we ook naar Suriname. Voor de kinderen lijkt het ons erg leuk om allerlei Nederlandse historie tegen te komen in de tropen. Goed voor een stukje historisch besef.
Carieb
In de Carieb gaan we lekker relaxen en alle mooie eilanden bezoeken die je hier op ons liggen te wachten. De afstanden tussen de eilanden zijn overzichtelijk, en langzamerhand werken we ons een weg naar het noorden tot de Britse Maagden eilanden.
Bermuda, Azoren en weer terug naar huis
Vanaf de Britse Maagden eilanden is het 800 mijl noord naar Bermuda, bekend van de Driehoek. Eind mei/begin juni beginnen we aan de terugreis, om voordat de scholen weer starten (en de herfst begint) weer thuis te kunnen zijn. Bermuda is een mooie tussenstop op weg naar de Azoren, midden op de oceaan tussen Amerika en Europa in. Dit is ook weer een flink stuk, 1800 mijl. Na de Azoren volgt nog één grote oversteek (1200 mijl), naar Zuid-Engeland. tegen die tijd zullen we wel weer eens een lange broek aan moeten trekken en zeilen we in dagtochten terug naar Nederland.
 
Globale Planning

Ondanks dat we ons niet willen laten sturen door de agenda, hebben we toch een globale planning opgesteld, zodat je een idee hebt waar we wanneer verwachten te zijn. Maar dit is uiteraard erg afhankelijk van het weer, of we ergens langer willen blijven of andere omstandigheden! 

Vertrek 25-29 juli
Langs Belgische en Franse kust naar Brest3-4 weken15-22 aug
Oversteek Golf van Biskaje 2-3 dagen  
Noord-Spanje2-3 weken8-15 sept
Afzakken langs Portugese kust2-3 weken26 sept - 10 okt
Algarve2 weken25-30 okt
Oversteek naar Canarische Eilanden, incl Madeira1-2 weken7-15 nov
Canarische Eilanden2-3 weken21-28 nov
Overtocht naar Kaapverdische Eilanden1 week1-5 dec
Kaapverdische Eilanden 1 week6-14 dec
Oversteek2-3 weken19-31 dec
Suriname2 weken 2-16 jan 2010
Oversteek naar Grenada of Tobago 1 week16-23 jan
Verblijf in Carieb van zuid naar noord 8-22 mei 
Oversteek van Maagdeneilanden naar Bermuda1 week15-29 mei 
Bermuda 2 weken29 mei - 15 juni
Overtocht naar Azoren2 weken15-30 juni 
Azoren 2 weken 1-15 juli 
Overtocht naar Engeland2 weken 15-30 juli 
Terugtocht naar Nederland2-3 weken1-15 aug 

 De datum is de einddatum op de betreffende plek/oversteek

 

Top